Bourgogne en Loire wijnen

Het wijngebied Bourgogne is verdeeld in vijf districten. Van noord naar zuid zijn dit Chablis, Côte d’Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Het beroemdste is de Côte d’Or met Beaune als hoofdstad en Nuits-Saint-Georges als tweede belangrijke wijncentrum. De meeste witte wijnen worden gemaakt van de Chardonnay en de Aligoté druif. De rode wijnen van de Pinot Noir en de Gamay druif.
De zuidelijkste punt ligt net boven Lyon, de Beaujolais. Naar het noorden toe vindt u de Côte d’Or bij Beaune. Hier komen de mooiste wijnen vandaan. In het noordelijkste puntje vindt u de Chablis. Laat u verrassen door de geweldige uitzichten over de schitterende wijnvelden van de Bourgogne. De wandelingen door deze wijngebieden worden ook wel de Randonnées de Vignoble genoemd.
Tannay is een plaats in de buurt van Sur Yonne die men aandoet voor de wijngaarden en de wijn. De Tannaywijn is meestal een witte wijn, gemaakt van melon- en chadonnay druiven, een heel respectabel brouwsel dat stellig een ommetje waard is. Breng een bezoek aan ‘Les Coteaux de Tannay’ een coöperatie van de wijnbouwers van de streek van Tannay. Proeven is mogelijk in de 16de-eeuwse kelders, die u ook kunt bezichtigen. U wordt met raad en daad bijgestaan, verkoop ter plaatse.
Langs de Loire ten noorden van Nevers vindt u de bekende wijngaarden van Sancerre en Pouilly. Het is een mooie route om te rijden met vele caves waar u de wijnen kunt proeven.
Het dorp Chablis produceert witte wijn met dezelfde naam, één van de beroemdste in Frankrijk. Deze wijn is open, fruitig, zeer droog en met een verfrissende zuurgraad. Chablis wordt verbouwd op kalksteen.
De Côtes de Nuits liggen net ten zuiden van Dijon. De rode Côte de Nuits zijn robuust en elegant. Hun bouquet is intens en geurig. De dorpen die Côte de Nuits voortbrengen zijn: Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanée en Nuits Saint-Georges.
De Côte de Beaune begint slechts een paar kilometers ten zuiden van Nuits Saint-Georges, rondom het dorpje Ladoix.
De rode Côte de Beaune wijnen staan bekend om hun aroma en hun warme bouquet. Zij neigen naar iets lichtere “body” en een snellere rijping dan de Côtes de Nuits. De witte wijnen hebben een strogele kleur en zijn stevig, dik en strak, en zeer droog.

De bekende dorpen zijn Aloxe-Corton, Savigny, Pommard, Meursault, Chassagne-Montrachet en Santenay.

Het centrum van de wijnbouw is Beaune. De “Hospices de Beaune”, een liefdadigheidshospitaal, gesticht in 1443, bevindt zich hier. De “Hospices” wijnen worden jaarlijks, kort na de oogst, bij veiling verkocht. Deze veiling is een van de hoogtepunten op de Franse wijnkalender.
De rode wijnen van de Côte Châlonnaise doen plezierig aan, maar het district staat nóg beter bekend om zijn witte wijnen. Die zijn licht, aangenaam en charmant. De best aangeschreven wijnen zijn Mercurey, Mâcon, Mâcon Supérieur en Mâcon-Villages en, vooral, de Pouilly-Fuissé.
Beaujolais is het zuidelijkste district van Bourgondië. Het brengt één van de beroemdste rode wijnen ter wereld voort. Beaujolais is, in het algemeen, licht en fruitig. De wijn moet enigszins gekoeld en jong gedronken worden.

De Beaujolais wijnen :
• de Cru Beaujolais, in Brouilly, Côte de Brouilly, Morgon, Chénas, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Moulin à Vent, Régnié en Saint Amour, waar de granieten bodem een van de beste Gamay voortbrengt.
• de Beaujolais in het noordelijk deel van het district waar de bodem uit kalk bestaat.
• de Beaujolais Supérieur uit hetzelfde deel van het district maar met een hoger alcoholgehalte.
• de Beaujolais-Village uit een van de 39 geregistreerde dorpen