Auxerre
Het is prettig toeven in de bescheiden stad Auxerre met goede restaurants, interessante musea, een oud stadscentrum met een prachtige klokkentoren, schitterende vakwerkhuizen.
De stad ligt op ca. 90 km van Mont et Marre en is de hoofdstad van het departement Yonne (Bourgogne). De stad ligt aan de rivier Yonne.
De belangrijkste industrieën zijn de handel in Chablis wijnen, de textielindustrie en de houtindustrie. Met het zeshoekig centrum, de boulevards en de Middeleeuwse stadswallen is Auxerre ook een toeristische trekpleister. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Pont Paul Bert, de kathedraal St. Etienne, de St. Pierre-kerk, de Abdij van Sint-Germanus van Auxerre (met daarin een museum van kunst en historie) en het Leblanc-Duvernoy Museum (tapijten, aardewerk, schilderijen).

Beaune

ligt op ca. 100 kilometer van Mont et Marre In een dag kunt u prima op en neer naar deze geweldige wijnplaats met zijn prachtige caves.
Wellicht de meest bekende stad van Bourgogne. Beaune spreekt het meest tot de verbeelding en is dankzij het Hôtel-Dieu of Hospice de toeristische topper van deze regio. Het Hôtel-Dieu is één van de meest treffende voorbeelden van de Vlaamse, flamboyante kunstrichting. Iedereen denkt dan onmiddellijk aan het kleurrijke dak, dat meteen ook het symbool is van Bourgogne. Maar er is meer, niet alleen de heringerichte zalen zijn een must, maar er is het retabel van Rogier Van der Weyden: “Het Laatste Oordeel”.
Ook de collegiale kerk Notre-Dame mag je niet vergeten want daar hangen een lange reeks tapijten die het leven van de H.Maagd voorstellen (16de eeuw, Doornik).
Klik op de foto voor een vergroting
Natuurlijk vergeten we ook de Bourgogne wijnen niet. Beaune heeft wellicht het meest aantal wijnhuizen in zijn centrum en langs de kleine ring. Je hebt echt je auto niet nodig!
Een must als wijnspecialist is het eerder kleine museum van de Bourgogne wijnen, gehuisvest in het Ancien hôtel des Ducs de Bourgogne. De wijnliefhebber kunnen we eerder de ‘Marché aux Vins’ aanbevelen. Als je buitenkomt uit het Hospice de Beaune kijk je rechts en dan zie je de gevel van het Marché aux Vins. Het kost ca. 10 euro, je mag hiervoor één uur lang proeven van 18 soorten wijnen en ze vallen je niet lastig. Het decor is op zijn zachtst uitgedrukt uniek te noemen.

Montapas is een klein dorpje en ligt 12 km van Fussilly, aan een prachtig klein meertje waarin gezwommen kan worden in een afgebakend deel met een langzaam aflopend strand.
In het meer mag ook worden gevist, mits in bezit van een vis-vergunning.
Het centrum van het dorp is gelegen op een heuvel waar een historische kerk de dorpskern verrijkt.
Vezelay
In de Bourgogne ligt ten westen van Avallon. Vézelay, een middeleeuwse pelgrimsstad op 25 km van Fussilly, die op de UNESCO wereld erfgoed lijst staat. Het ligt op, zoals men noemt, de ‘eeuwige heuvel’. Van hieruit begonnen de kruistochten in de twaalfde eeuw.
In het hart van de stad ligt de Basilica Sainte Madeleine, één van de meest magnifieke voorbeelden van Romaans-Gothische architectuur die u kunt vinden. Indien u tijdens de middag komt, kunt u gaan zitten en luisteren naar het gezang van monniken en nonnen, wanneer het licht binnenvalt.
Op de steile helling liggen winkeltjes met een mengeling van religieuze zaken en chique boutiques; gezellige cafés en restaurants voor toeristen worden afgewisseld met kunst galerijen. Vanaf de vestingmuren heeft u een prachtig uitzicht over het platteland, de rivier Cure tot aan het Morvan Nationale Park